Oleska „Śmietanówka” nagrodzona w Poznaniu

Oleska „Śmietanówka” zwycięzcą XVIII edycji  konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Wielki finał konkursu odbył się  30 września 2018 roku w Poznaniu.

Konkurs organizowany jest pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałków Województw. Partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi finałów regionalnych konkursu (I etap) są Urzędy Marszałkowskie we współpracy z Wojewódzkimi Ośrodkami Doradztwa Rolniczego.

Organizatorem krajowym konkursu (II etap) jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie ze Związkiem Województw RP, pod Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

W pierwszym etapie – w czasie finałów regionalnych w 2017r. – „Śmietanówka” oleska uzyskała I miejsce jako najlepszy produkt. Drugi etap konkursu to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach – najlepszych produktów: potraw i dań,  do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA 2018”.

Jest  nam niezmiernie  miło, że regionalny produkt Opolszczyzny jakim jest „Śmietanówka” oleska została doceniona na tak wysokim szczeblu.

Gratulujemy Okręgowej Spółdzielni  Mleczarskiej z Olesna tak  prestiżowego wyróżnienia.